1/3/13

The Sound of Music


Είναι αλήθεια, πως τα μικρά πράγματα μπορούν να σου φτιάξουν τη μέρα… Κάτι που βλέπουμε, διαβάζουμε, ακούμε τυχαία συχνά μας κάνει να σκεφτούμε κάτι πολύ πιο σημαντικό. Έτσι απλά, ανακαλύπτοντας αυτό το site http://www.audepicault.com/fanfare/fanfare.htm και πατώντας αρκετή ώρα τα διαφορετικά ανθρωπάκια σκέφτηκα πόσο διαφορετικός είναι ο καθένας. Πόσο μοναδικοί είμαστε όλοι, ο καθένας μόνος του, αλλά και πόσο πιο ωραίο είναι οταν είμαστε όλοι μαζί!

Σ’αυτό το site ουσιαστικά υπάρχει ένα μουσικό κομμάτι που παίζεται από έξι διαφορετικά μουσικά όργανα. Το καθένα παίζει κάποιο υποστηρικτικό ρυθμό, δίνει το tempo ή παίζει την κύρια μελωδία. Το καθένα μόνο του ακούγεται βαρετό, ή απλώς αδιάφορο. Ανάλογα με το γούστο του καθενός κάποιο ξεχωρίζει ως το αγαπημένο του ή το λιγότερο ενδιαφέρον ή ίσως ως και το πιο παράφωνο. Όλα μαζί όμως είναι ένας πολύ ωραίος συνδυασμός. Μία χαρούμενη και εύηχη μελωδία…

Προσπαθώντας τώρα από την τελική μελωδία να αφαιρέσω κάποιο μουσικό όργανο για να δω αν θα ήταν καλύτερη, απέτυχα τελείως. Όταν οποιοδήποτε από αυτά σταματούσε να ακούγεται κάτι έλειπε, ήταν διαφορετική και σίγουρα δε μου άρεσε. Το καθένα έχει το δικό του ρόλο και όταν συνδυάζονται όλα μαζί δημιουργούν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Από αυτό το απλό παράδειγμα φαίνεται ότι αν και κάποιες φορές το ξεχνάμε, είμαστε διαφορετικοί. Δεν μπορούμε να έχουμε όλοι τον ίδιο ρόλο σε μία παρέα, σε μία ομάδα, σε μία οικογένεια. Σε κάθε παρέα υπάρχουν οι πιο αστείοι, οι πιο ενεργητικοί, οι πιο ήρεμοι… Σε κάθε ομάδα η άμυνα και η επίθεση, ο αρχηγός και τα μέλη…Στις οικογένειες οι γονείς και τα παιδιά.

Μπορεί πολλές φορές να θέλουμε και να ελπίζουμε να αλλάξουν οι άλλοι και να γίνουν σαν εμάς, γιατί πιστεύουμε ότι θα ήταν το καλύτερο. Όσο ωραίο και να μας φαίνεται αυτό το ενδεχόμενο σίγουρα θα ήταν…απίστευτα βαρετό! Είμαστε μοναδικοί και αυτό φαίνεται καλύτερα όταν μοιραζόμαστε κομμάτια της ζωής μας με άλλους. Όπως αυτή η μελωδία «χάνει» όταν λείπει κάποιο μουσικό όργανο έτσι και ο κόσμος μας θα «έχανε» πολύ περισσότερα αν έλειπε κάποιος από εμάς.

Στην παρέα μου είμαστε όλοι τόσο διαφορετικοί και κάποιες φορές δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για απλά πράγματα, όπως το αν θα βγούμε για ποτό ή θα μείνουμε μέσα να παίξουμε επιτραπέζια. Αλλά αν θέλαμε όλοι τα ίδια πράγματα δε θα δοκιμάζαμε ποτέ κάτι καινούργιο. Έτσι και στην καθημερινότητά μας. Σημασία δεν έχει μόνο να συμβιβαζόμαστε αλλά να δεχόμαστε ότι είμαστε διαφορετικοί. Δεν μπορούμε πάντα να είμαστε οι αρχηγοί μίας ομάδας αλλά μπορούμε πάντα να προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο για την ομάδα.
Έτσι κι αλλιώς αν έλειπε οποιοσδήποτε από εμάς, όπως και στο μουσικό κομμάτι, όλοι οι υπόλοιποι θα ήταν απλώς… παράφωνοι!

Ελένη Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου